Homepage   
Workshops Op locatie Impressie Recepten Evenementen Agenda Contact

Recepten

Gegrilde garnalen met venkel, sinaasappel en appel salade

(4 personen)

16 medium rauwe garnalen, gepeld, darmkanaaltje verwijderd en staarten er aan laten zitten
1 citroen, geraspt
½ theelepel gehakte rode chili
2 eetlepels oijfolie

Voor de vinaigrette:

1 eetlepel Dijon mosterd
80 ml olijfolie
2 eetlepels honing
1 eetlepel rode wijn azijn
2 eetlepels citroensap
½ citroen, geraspt

Voor de salade:

hart van bleekselderijstronk, fijn gesneden
1 venkel, zeer fijn gesneden, het groen bewaren
2 sinaasappels, in partjes verdeeld
2 granny smith appels, julienne gesneden
1 bos peterselie, grof gehakt

Doe de garnalen in een kom, samen met de citroenrasp, chili en olijfolie. Zet deze 15 min in de koelkast om te marineren. Klop voor de vinaigrette alle ingredienten samen en zet apart. Doe alle ingredienten voor de salade in een kom en mix ze door elkaar. Verhit een grillpan en bak de garnalen 2 min. aan elke kant of tot ze van kleur zijn veranderd en net gaar zijn. Voeg de helft van de vinaigrette aan de salade toe en verdeel deze op bordjes. Leg de garnalen er boven op en druppel het restant van de dressing op en rond de salade. Bestrooi met het groen van de venkel.

Pissaladiere

Dit is een zachte taart met gekonfijte ui en een bodem van olijfoliedeeg.
(8 personen) Tijd: Bereiding 60 min en bakken 20 min.

Ingredienten

Vulling:

1 kg uien, gepeld en in ringen gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
1 eetlepel suiker
zout en peper
1 plukje saffraandraadjes
12 zwarte olijven, zonder pit

Olijfoliedeeg:

250 gram bloem
110 ml olijfolie
125 ml water
1 koffielepel droge banketbakkersgist
2 koffielepels zout
een snufje nootmuskaat

Week de saffraandraadjes in 100 ml kokend water. Fruit de uien in een steelpan op middelhoog vuur met 1-2 eetlepels olijfolie. Voeg de honing en de suiker toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de uien nog ongeveer 40 minuten totdat ze goed gekonfijt zijn. Voeg na 30 minuten de saffraan toe met het water en laat het mengsel inkoken. Haal de uien van het vuur als ze mooi van kleur zijn maar nog wel sappig en vochtig. Proef het mengsel en voeg eventueel nog wat zout toe.

Bereid het deeg voor tijdens het bakken van de uien. Verwarm de oven voor op 225 oC. Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en roer alles goed door elkaar met een houten lepel tot het deeg zich tot een bal vormt. Dek het af en laat het 15 minuten rijzen op een warme plek. Probeer het deeg zo min mogelijk te behandelen, het is nogal gevoelig. Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette en met bloem bestoven vorm of bakplaat. Prik het deeg hier en daar in met een vork en verdeel het uienmengsel erover. Garneer de taart met de olijven.

Zet de vorm of bakplaat 20 minuten in de oven totdat de uien mooi gekonfijt en goudbruin gekleurd zijn. De pissaladiere wordt lauwwarm of koud gegeten.
Dit is een recept uit "Mijn keuken van de zon" van Virginie Besancon.

Voor meer info: Tel. 06 - 220 123 52 of E-mail: heleen@kokenmetheleen.nl